readbud - get paid to read and rate articles

joi, 7 ianuarie 2010

BĂTALIA DE LA MARNA

DESFĂŞURAREA RĂZBOIULUI ÎNTRE 1915 ŞI 1916:
La începutul războiului, Italia, Romania, Bulgaria şi Grecia s-au declarat neutre, aşteptând momentul favorabil pentru a intra în război.
Italia a încheiat cu Antanta un tratat şi, în 1915, a declarat război Austro-Ungariei. Pentru aceasta, puterile Antantei i-au făgăduit o mare parte din Albania şi lărgirea coloniilor în Africa. În mai 1915, armata germană, a rupt frontul rusesc în Galitia şi armatele ruse au fost silite să se retragă.
Retragerea armatei ruse şi războiul de poziţii de pe frontul de vest, au creat pentru Puterile Centrale o situaţie avantajoasă în Balcani. În vara anului 1915, Puterile Centrale au încheiat o alianţă cu Bulgaria. În toamna aceluiaşi an, armata germană şi austro-ungară, împreună cu cea bulgară, au început ofensiva împotriva Serbiei. Armata sârbă, decimată de tifos, cu toată dârza şi rezistenţa sa, a fost silită să se retragă.
În 1916, comandamentul german a transferat din nou atacul principal pe frontul de vest. Spre sfarşitul lunii februarie 1916, germanii au început o mare ofensivă spre Verdun, punct nodal al întregului front francez, care apăra drumul spre Paris. Francezii au reusit să apere Verdunul, trupele germane fiind înfrânte.

0 comentarii:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP