readbud - get paid to read and rate articles

vineri, 6 noiembrie 2009

RELATIILE ROMANO-GERMANE INTRE ANII 1939-1944

Un capitol aparte il poate constitui modul in care cel de-al III lea Reich a subordonat economia romaneasca intereselor sale.
Planurile germaniei de reorganizare economica vizau o europa cre sa pivoteze in jurul unei germanii puternice, incluzand economia romaneasca. Economiile statelor rasaritene-inclisiv Romania- erau considerate economii complementare pentru Germania, mai ales sub raportul produselor petroliere si agricole.
Spre deosebire de celelate stat balcanice romania poseda produse petroliere ceea ce sporea gradul de interes al Germaniei angajate pe calea razboiului si care pana in 1940 isi acoperea 50% din nevoia de petrol din SUA, Mexis si alte zone acre in cazul unui razboi cu Franta si Anglia nu mai puteau fi folosite. Pornind de la experienta primului razboi maondial, cand, la retragerea spre Moldova romanii au distrus mare parte a instalatiilor petroliere, din zona Prahovei, Germania va urmarii sa obtina controlulu asupar petrolului romanesc, dar nu pe calea unei ocupatii militare. Ori o ocupare pe cale pasnica era dificila, cvaci in 1939 capitalul germandetinea doar 1% din investitiile straine in Romania si atunci ramanea cale presiunilor politice, a izolarii internationale sau a reaprinderii tensiunilor de la granitele tarii.
Aceasta subordonare este realizata in etape sucesive corespunzatoare momentelor cele mai importantecare au marcat ajunul si inceputul celui de-al doilea razboi mondial.
In domeniul industriei, atentia Germaniei se indrepata mai ales spre industria metalurgica unde viza anihilarea completa a acesteia pentru a nu concura cu produsele germane. Astfel doua mari societati metalurgice romanesti (Resita si Malaxa) au fost acaparate de trustrul HGV. Controlul asupra Resitei a fost usurat dupa ocuparea Cehoslovaciei,deoarece germania a preluat pachetul de actiuniale unie firme de armament din Brno, actionara la Resita. Prin intermediul societatii romano-germane ROGIFER, trustrul HGV a acaparatconducerea uzinelor Malaxa. Dupa ce a adus aceste uzine moderne in pragul falimentului, HGV vinde statului roman Malaxa!!!!!
In industria petroliera acapararea societatilor s-a facut pe o cale diferita dupa 1940 cand Olanda si Franta au fost ocupate de Germania, acestea detinand oa parte importanta i exploatarea petrolului romanesc.Cea mai mare societate petroliera era Astra Romana o filiala a concernului anglo-olandez Royal Dutch Shell si dupa ocuparea Olandei, Germania reuseste sa faca astfel ca director al Astrei Romane sa fie numit fratele sefului guvernului prohitlerist din Olanda. Asemanator s-a procedat si cu societatea romano-americana, astfel ca in scurt timp Germania va detine controlul asupra petrolului romanesc pe care il jefuieste in mod sistematic prin folosirea de practici pirateresti: eruptii prin duze marite sau foraje deviate pentru a intra in perimetrele cu rezerve ale statuluietc.
Agricultura reprezenta un sector vital pentru statul german si acest lucru apare in sporirea rapida a numarului firmelor germane sau romano-germane care vor fi infiintate pana in 1943, care au monopolizat produsele agricole chiar in dauna nevoilor populatiei civile.
Comertul exterior s-a desfasurat cu germania in termenii unor tratate si acorduri bilaterale care, cu toata opozitia guvernelor romane, contineau conditiile impuse de partea germana. Drumul spre subordonarea economica a Romaniei a inceput cu tratatul economic romano-german din 23 martiei 1939 caruia i s-a adaugat si alte acorduri : acordul petrolului (mai 1940) prin care Romania devenea o statie de benzina care functiona automat in swerviciul Germaniei, protocolulu cerealelor (august 19400, acordul privind aprovizionarea trupelor germane (1941); aceste acorduri erau insotite de numeroase protocoluri confidentiale incheiate de comisiile guvernamentale germano-romane. Trebuie remarcat ca Romania si-a respectat obligatiile pe toata durata acestor acorduri, in timp ce Germania urmarea sa obtina mai mult fara a da nimic sau foarte putin in schimb. Astfel platile intre cele doua state se faceau in baza sistemului clearing ce fusese stabilit inca din 1935 intre ele. In ansamblu acest sistem insemna comert in compensatie, dar daca schimburile nu sunt echilibrate, adica daca exportul unui partener este mai mare ca importul, el devine neechivalent, deci trebuie sa inceteze, ori in relatiile comerciale cu germania, el era neechivalent.
Pentru asigurarea reusitei actiunii de subordonare si jefuirre a economiei romanesti, Germania a utilizat o gama larga de mijloace specifice diplomatice naziste, utilizand in special santajul cu privire la soarta granitelor statului ca uramre a tratatului sovieto-german de la 23 august 1939 (Pactul Ribentropp-Molotov) Romania a fost nevoita sa cedeze URSS teritoriul Basarabiei si Bucovinei de Nord, iar prin dictatul de la Viena sa cedeze Ungariei hortiste paretea de N-V a Transilvaniei. Prin tratatul de la Craiovasemnat cu bulgaria la 7 septembrie 1940 ceda acesteia Cadrilaterul (sudul Dobrogei).
Aceste amputari teritoriale au lovit greu in toate structuruile statului roman si, in primul rand, au fracturat complexul economic national, provocand garve daune economice in privinta resurselor de materii prime , instalatii, capitalurile investite, forta de munca, productia agricola, sistemul feroviar au fost dezarticulate.
Astfel numarul intreprinderilor din economia romaneasca a fost diminuat cu 20% insa altele au fost nevoite sa-si inceteze activitatea deoarece au fost rupte brutal de zonele de aprovizionare cu materii prime in cadrul complexului economic national.
Instaurarea dictaturii antonesciene in Romania in septembrie 1940 si aderarea tarii la axa Roma-Berlin-Tokio in noiembrie, aceluiasi an, avea sa insemne noi dechideri pentru jefuirea Romaniei de catre Germania nazista, chiar daca opozitia lui I. Antonescu-dictata de dragostea de tara si de ratiunile politice ale vremii- era menita sa sporeasca contributia contributia germaniei la sustinerea potentialului militar al Romaniei care va intra in 22 iunie 1941, alaturi de Germania, in razboi impotriva URSS pentru eliberarea teritoriilor cedate acesteia in iunie 1940.

0 comentarii:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP