readbud - get paid to read and rate articles

vineri, 6 noiembrie 2009

MATURIZAREA CAPITALISMULUI IN ROMANIA SI DEZVOLTAREA SUSTINUTA A ECONOMIEI ROMANE INTRE ANII 1934-1938-CARACTERISTICILE GENERALE PE DOMENIILE ECONOMIE

Deceniul al patrulea al secolului trecut a fost o perioada de profunde transformari economice sociale si politice – mai ales in Europa- care avea sa conduca la o nou conflagratie mondiala.
Prin pozitia sa strategica in sud-estul continentului si prin resursele sale economice mai ales cereale si petrol, Romania devenind unul din principalele obiective ale revizionismului si expansiunii germane spre Rasarit.
Intre anii 1934 si 1938 a avut loc un avant al economiei romanesti. Dintre toate ramurile , industria a cunoscut o dinamica sustinuta datorata in special dezvoltarii acelor ramuri industriale legate de nevoile apararii in noile conditii internationale.Cresterea productiei industriale s-a datorat masurilor cu caracter perfectionist care vizau ridicarea tarifelor vamale pentru reducerea importurilor la bunurile de consum care puteau fi produse i tara, incurajarea de catre stat – mai ales prin credite si comenzi mari- a unor intreprinderi industriale de tehnicitate inalta si altele.
Au fost luate o serie de masuri cu caracter legislativ pentru incurajarea dezvoltarii industriei intre care legea din 1936 cu privire la infiintarea de fabrici pentru produse incanefabricate in tara, care facilita procurarea de importuri necesare si drept de monopol pentru aceste produsetip de 16-32 luni.
In anul 1937 cu scopul stimularii materiilor prime din agricultura a fost elaborata legea privind organizarea si incurajarea agriculturii care acorda reduceri cu 25% aimpozitelorcater stat, stabilea preturi minimale pentru aprovizionare intreprinderilor care prelucrau produse agricole; pentru fabricile care fabricau furnituri militare, inlescnirile erau si mai mari , deoarece cuprindeau o serie de taxe ad valorem si de impozitul pe cifra de afaceri cu preferarea acestor intreprinderi la executarea comenzilor de stat.
Interventia statului in dezvoltarea industriei s-a acentuat in 1938, odata cu infiintarea Ministerului Economiei Nationale care realizeaza o clasificare a intreprinderilor cu avantaje acordate in mod diferentiat : a) industrii indispensabile (cele care lucrau pentru nevoi de aparare); b). industrii utile (cele care foloseau materii prime indigene) si c). industrii dispensabile ( care foloseau materii prime din import).
Pe aceste baze se constata in 1938 o crestere relativ mica a numarului intreprinderilor fata de 1929, numai de 0,8%, insa capitalul investit a crescut cu 65% si forta motrice cu 55%, in timp ce productia a crescut – la preturi comparabile cu 57%. Asta arata clar ca accentul a fost pus pe concentrarea productiei, pe modernizarea si tehnologizarea intreprinderilor, inclusiv a celor existente.
Anzlizand dezvoltarea industriei romanesti in ansamblu, se poate constata ca Romania perioadei antebelice avea nu numai o industrie extractiva usoara, ci si o industrie grea, fiind in masura sa realizeze o transformare a resurselor tarii in mijloace de productie si in bunuri de consum, adica se poate vorbi de o schimbare de structura in ansamblu economiei, in sensul in care cele mai importante cresteri au loc in sfera industriei, in aceasta sfera schimbandu-se ponderea si importanta diferitelor sectoare: nevoile de aparare au dus la sporirea industriei extractive si metalurgice, dar trebuie remarcat faptul ca in 19389 Romania isi acoperea peste 80% de produse industriale din productia proprie. Desi majoritatea masinilor si instalatiilor mai complexe se importau existau, totusi unele intreprinderi (Resita Malaxa, IAR) care se situaula nivelul celor mai performante din europa atat ca inzestrae cat si ca productie si calitatea fortei de munca.
Dezvoltarea industriei era insotita si de centralizarea productiei si capitalurilor. Unele mari intreprinderi au ajuns sa dea majoritatea productiei din ramura respectiva: Resuta fusrniza cea mai mare parte a productiei de fonta si hotel, MICA dadea peste 60% din productia nationala de aur si argint. Statul a dat in 1937 decretul pentru reglementarea si controlulu cartelurilor in industria metalurgica, apetrolului si alimentara.

Caraterizarea evolutiei agriculturii romanesti in acesti ani este data de adancimea dezvoltarii acestui sector economic pe calea relatiilor capitaliste si a economiei de piata, precum si a continuarii crizei agrare agrare care se va sfarsi odata cu noul razboi mondial.
Intre anii 1936 – 1938 suprafata arabila acrescut cu 600.000 de ha, insa 82% era cultivata cu cereale si abia3,8% cu plante agricole de gradina si 3% cu plante industriale. Mentinerea an de an a unor stocuri de produse agricole, a unor pretuiri cu mult sub nivelul acelora dinaintea crizei din 1929-1933, productiile reduse la hectar si alti factori au condus la continuarea crizei agraresi in al doilea deceniu interbelic si la inregistrarea unor mari pierderi pentru economia Romaniei.
Criza agrara a adancit decalajul dintre pretul produselor agricole si cel al produselor industriale.
Legea pentru incurajarea agriculturii, industrializarii si avlorificarii plantelor textile din 1937 a marcat cresterea interventiei statului pentru sprijinirea agriculturii mare prin masuri pentru formarea de specialisti, infiintarea unor organe de stat pentru controlul comercializarii acestor plante pe piata interna si externa.
Comertul romanesc a fost stimulat de dezvoltarea generala a economiei care a fost insotita de consolodarea pieteti interne , fapt care se observa prin cresterea numarului intreprinderilor comerciale cu 44,5% in 1936 fata de 1930.
Statul roman a continuat politica sa de stimulare a comertului, de a organiza burse de marfuiri, oboarele de animale si iarmaroace, targurile si pietele, inclusiv masurile de reorganizare a Camerie de Comert si industriei, prin legea din aprilie 1936.
Comertul exterior s-a caracterizat prin cresterea volumului schimburilor internationale si ameliorarea balantei comerciale in Romania. Cantitativ exportul romanesc a atins nivelul cel mai inalt in anul 1936, acre consta in principal in produse petroliere, cereale, lemn si derivatele acestora.
Domeniul finatelor publice se caracterizeaza in aceasta perioada prin aparitia alaturi de bugetele ordinare a unor bugete speciale ale statului cerute de sporirea cheltuielilor de aparare, prin cresterea ponderii impozitelor indirecte si cresterea datoriei publice interne si externe. Aceste venituri suplimentare au dat posibilitatea echilibrarii bugetului si chiar, a realizarii in anul 1939 a uniu excedent bugetar.
Sectorul bancar se remarca prin continuarea procesului inflationist, ca urmare a sporirii cheltuielilor neproductive , acresterii preturilor si a impozitelor. De asemenea se reamarca un proces de concentrare a capitalului bancar prin cresterea accentuata aroluluimarilor banci si disparitia celor mici.
Dezvoltarea industriala dinter anii 1934-1938 afacut ca in 1938 Romania sa-si acopere necesarul de produse industriale in proportie de 80% din produtia proprie. Cu toata dezvoltarea accentuata a industrieiin structura economiei romanesti, agricultura continua sa fie cel mai important sector de activitate economica.

0 comentarii:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP